ASELSAN'a Ne oldu? Ne olacak?

Teknik açıdan madde madde bir Aselsan değerlendirmesi yapalım.

* Hepimizin bildiği üzere Aselsan Kasım 2016'da hayet güzel ve istikrarlı bir yükseliş sergilemeye başladı. Her hisse gibi dönem dönem inişleri ve yatay süreçleri olsada yükseliş istikrarlı idi.
* 10.10.2017 tarihinde 40 derecelik bir açı ile normal trendin dışında hareket başladı
* 23.10.2017 tarihinde fiyat kanalın dışına çıkmaya başladı. Aynı tarihte RSI 80 seviyesine dayandı.
* Ertesi gün hisse rekor hacim yaptı. Bollinger üst bandı geçti. Fiyat 32,86'yı gördü.
* Takip eden 10 gün içerisinde bollinger genişlemeye ve RSI yükselmeye devam etti. Fiyatta %12'lik bir atış meydana geldi.
* 06.11.2017 tarihinde güniçinde %15,92'lik (41,34) artış gördü. Günü %7 farkla kapattı (38,50). Bollinger ciddi bir taşma yaşadı. Hacim tekrar rekor kırdı. RSI 89,50 oldu.
* 14.11.2017 tarihine kadar yükseliş devam etti. 35 gün içerisinde &72'lik bir artış görmüş oldu. RSI 92,73'e çıktı. Bollinger dışına ciddi bir taşma yaşandı. Hisse forumlar, medya vs. heryerde konuşulmaya başlandı. Zaten aşırı olan talep iyice arttırıldı. Emeklilerin ayın 15'inde maaşlarını çekip Aselsan'a yatıracakları konuşulmaya başlandı.
* 15.11.2017 sabah saatleri ile hisseye korkunç bir hücum başladı. Maaşını alan, kredisini çeken, arabasını satan hisseye hücum etti. %3.85'lik bir atış yaşandı. Fiyat 47,20'ye dayandı. Bollinger dışına inanılmaz bir taşma oldu. RSI 93,78 seviyesine çıktı.
* Ve kaçınılmaz aynı gün yaşandı, yaygın kullanılan tabir ile "balon patladı".

Birçok kişi hisseye, hisseyi tavsiye edenlere lanet yağdırdı. Birçok kişi çok büyük zararlar yaşadı. Ama gerçek şu ki bu kişilerin hiçbiri borsa hakkında hiçbirşey bilmiyordu. "Fiyatı yükselen hisse kazandırır" diye hiçbir bilgileri olmadan hisseye hücum ettiler. Onlar hücum ettikçe fiyat arttı.

Başka bir platformda yazmış olduğum bir yazı ile olayın mantığına bakalım;

"Hiçbir kağıt sürekli kazandırmaz. İndikatörleri şişmiş, fiyatı tepede bir kağıdı aldığınız takdirde kar satışları gelipte hisse „patladığı“ zaman zarar edersiniz. Burada size kaybettiren kağıt değil, sizin konuya hakim olmayışınızdır. Uzun yada kısa, her yatırımcı kazandıran bir hisse arar. Bu yüzden Aselsan gibi kağıtlar ilgi çeker. Bu kağıtlara talep oluştukça fiyat artmaya başlar, fiyat arttıkça talep artmaya devam eder. Fiyatın sürekli arttığını gören küçük yatırımcı(KY) kağıdı aldıkça alır. Her geçen gün yeni yatırımcılar kağıda akın etmeye başlar. Büyük yatırımcı(BY) bunun olacağını bildiği için zaten alttan çoktan almıştır alacağını. Ara ara almaya devam eder. Maliyetini çok artırmaz bu alımlar. Ama alım yaptığını gören KY yatırımcı, BY alıyor bir bildiği olmalı diye kağıda hücum eder. Bunun sonucu olarak fiyat kısa süre içerisinde hızlı bir yükselişe başlar. Kağıdın yeterince fiyatlandığını, yani şiştiğini gören BY bu aşamada hisselerini satar. Fiyat düşüyor diye paniğe kapılan KY, "BY satıyor bir bildiği olmalı" diye düşünür ve elindekileri satmaya başlar. Fiyat yeterince düşünce BY yeniden toplamaya başlar. Borsa böyle bir döngüdür. Bu döngüden para kazanabilmek için ister uzun ister kısa vade olsun, döngünün nerede başa saracağını anlayabilmek gerekir. Bunun içinde teknik analiz çalışmak gerekir. Gördüğünüz gibi, borsada kaybettiren/kazandıran kağıt değil kişinin bilgisi/bilgisizliğidir".

Aselsan'da olan olay buydu. Peki ne olacak, dersek; 17.11.2017 tarihi itibari ile hisse normal kanalına döndü. Takip eden günlerde kanaldan ufak taşmalar olsada genel olarak ana kanalı içerisinde seyrediyor. 102 gündür yatay bir süreç içerisinde ve kanalın alt sınırına dayanmak üzere. Fiyat olarak 32 TL seviyesini yatay ortalama olarak alırsak, kişisel görüşüm en geç 13 Mart itibari ile yükselişin başlaması. Yükseliş başladığı zaman muhtemelen çok kısa bir süre içerisinde 44-45 seviyelerine gelebilir. Sonrasında 35-40 ya da 40-45 arası ufak dalgalanmaların ardından yükseliş trendi başlar.

Kendi düşümcem olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Bol kazançlar.
aselsanBollinger Bands (BB)Multiple Time Frame AnalysisRelative Strength Index (RSI)

Disclaimer