Şimdi nedir sinüs dalgaları? Basit bir harmonik devinimdir aslında. Kendini belli frekanslarda tekrar eden, bir dip ve bir tepeden oluşan düzenli dalgaların çizdiği bir şekildir. Pek çok bilim dalında ve mühendislik ile istatistik uygulamalarında kullanılır.
Biz burada niye kullanıyoruz? Çünkü döngüleri tespit etmek üzere kullanabileceğimiz güzel bir düzenli formasyondur.
Neden bunu kullanıyoruz? Verileri alıp bunları bir sinüzoidal dalgaya uydurmaya çalıştığınızda veya grafikteki gibi üstüne çizip "Karşımızda bir düzen var mı yok mu?" diye görebilmek adına...
Şimdi grafiğe bakın: Sinüs dalgalarının tepe ve dip noktaları ne kadar uyumlu grafikle di mi? Öyleyse bunu biz bir gelecek projeksiyonu yapmak üzere, hem frekans/zaman tayini hem de dip/tepe noktası belirlemek için kullanabiliriz.
Şimdi dalganın bir sonraki dip noktasını dikey çizgiyle işaretledim. Bakalım oraya değecek mi? Yani bir sonraki dalga dibi oralarda (zamansal olarak) oluşacak mı? Frekansından sanki oluşacak gibi duruyor, ancak beklediğim gibi 2 $'ın altına iner mi bilemem?
Yine de bu tip farklı yaklaşımlarla grafiklere bakmak bana hem farklı bakış açılarıyla kar edebilme hem de eğlenceli şekilde bir problemi çözme fırsatı veriyor. 😉
The information and publications are not meant to be, and do not constitute, financial, investment, trading, or other types of advice or recommendations supplied or endorsed by TradingView. Read more in the Terms of Use.