ReutersReuters

Modüler nükleer santral şirketi TerraPower, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkeleriyle resmi olmayan görüşmeler yaptı-Şirket

ABD'li iş insanı Bill Gates'in desteklediği yeni nesil nükleer santral şirketi Terrapower, küçük modüler reaktör (SMR) kurma hedefiyle Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa'daki bazı ülkelerle resmi olmayan görüşmeler gerçekleştirdi.

Açıklamayı şirket sözcüsü yaptı.

Türkiye, hızla artırmayı planladığı yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini toplam 20,000 MW nükleer enerji kapasitesi ile dengelemeyi, bunun 5,000 MW'lık bölümünü de SMR'lardan sağlamayı planlıyor.

SMR santrallerin Türkiye'de kurulmasına yönelik kanun hazırlığı yapılırken düzenlemenin gelecek yıldan itibaren hayata geçebileceği düşünülüyor.

TerraPower sözcüsü tarafından Reuters'ın sorusu üzerine yapılan açıklamada, "Türkiye'deki bazı paydaşlar dahil olmak üzere pekçok Avrupa ülkesiyle gayri resmi görüşmelerde bulunduk. Türkiye'de şu anda müşterilerle resmi görüşmeler yürütmüyoruz" denildi.

Türkiye yeni bir nükleer enerji teknolojisi olan ve alışılagelmiş nükleer santrallere kıyasla daha basit ve düşük maliyetli olacağı öngörülen SMR santraller hakkında çeşitli üreticilerle görüşmeler yürütüyor.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, bu ay Çin'e düzenlediği gezide Çin'in ulusal nükleer enerji şirketlerinden CNEC'in ülke dışındaki kolu CNOS ile de SMR konusunu ele almıştı.

Uluslararası proje ortakları ile Türkiye'de nükleer santral inşaatı ve işletmesi konusunda yetkili kamu kuruluşu TÜNAŞ da, SMR'lar konusunda teknik istişareler için 2020 yılında Rolls-Royce ile mutabakat zaptı imzalamıştı.

Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Ceylan da, Temmuz ayında ABD'li şirketlerle SMR'lar konusunda görüşmeler yürütüldüğünü ifade etmişti.

Sözcü, "Avrupa'da artan enerji talebi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi Natrium (santrali) tarafından sağlanacak kesintisiz temiz enerjiye olan ilgiyi artırdı" dedi.

Şu anda ilk örnekleri inşa halinde olan SMR teknolojisi ile nükleer santrallerin, elektrik santralleri için ayrılan özel sahalar yerine fabrika içlerine yerleştirilebileceği, böylece endüstriyel proseslerin ihtiyaç duyduğu elektrik veya ısının SMR santraller tarafından daha ucuza temin edilebileceği düşünülüyor.

Fakat SMR santrallerin inşası ve devreye alınması çeşitli nedenlerle gecikiyor. TerraPower, ABD'nin Wyoming eyaletinde temelini attığı ilk santral olan Natrium'un devreye girişini iki yılı erteleyecek 2030'a ötelemek zorunda kaldı.

Gecikmenin sebepleri arasında Natrium santralinde kullanılacak yakıtın ticari ölçekte sadece Rusya tarafından üretilmesi bulunuyor. TerraPower, HALEU olarak adlandırılan düşük zenginleştirilmiş uranyumu üretecek bir tesisin kurulması için ASP Isotopes şirketi ile görüşmeler yürütüyor.

Haberin orijinali için tıklayınız:

ÖNEMLİ: Bu haber, linkleri yukarıda belirtilen haber ya da haberlerden derlenmiştir. Çevirmen makine çevirisinden destek almıştır.

Login or create a forever free account to read this news

More news from Reuters

More news