BIMAS Yön Arayışında (Detaylı Analiz)

BIMAS 4S Grafik

Selamlar dostlar,

Son aylarda 5 büyük market zincirini içeren bir çok habere şahit olduk, özellikle de BİMAS CEO'sunun yaptığı açıklamalar çok fazla çalkantıya sahne oldu. Ancak seçim dönemine giriyoruz ve hemen hemen herkesin gönül bağlarını sıcak olmasa da ılık tutmasını beklediğimiz bir dönem olacak bu süreç.

ARALIK 2022 YAŞANANLAR

1-BİM'in patronu Aykaç, kendisine yönelik tepkilerin tavan yapmasının ardından Gıda Perakendecileri Derneği Başkanlığı'ndan istifa etti (06.12.2022).

2-Ticaret Bakanı Muş, zincir marketlerin fiyat paylaşmasına ilişkin soruyu TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde cevapladı. Bakan Muş, "Zincir marketlerin satış fiyatlarının Bakanlıkla paylaşılması. Piyasadaki diğer paydaşlarla da paylaşılacak. Elektronik olarak almış olacağız. Daha yakın takip sistemi oluşturacağız. Gerekli adımlar atılıyor. Bakanlıklar TBMM'nin yasalarını uygulamakla görevledir. Sonuna kadar uyguladığımızı belirtmek isterim" diye konuştu (07.12.2022).

3-5 zincir market (BİM, A101, ŞOK, Migros, Carrefour) ve bir tedarikçi (Savola) hakkında toplamda yaklaşık 2.7 milyar TL idari para cezasının verildiği soruşturmanın devamı niteliğinde yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma kapsamında üretici/tedarikçi niteliğindeki 15 teşebbüsün zincir marketlerdeki fiyatlama davranışları incelendi. Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda soruşturma tarafı bazı tedarikçilerin beş büyük zincir market arasında fiyat artışlarına yönelik koordinasyonu sağlayarak marketlerin raf fiyatlarını belirlemeye yönelik kartel oluşturdukları tespit edildi. Ayrıca kartelin yanı sıra soruşturma konusu bazı teşebbüslerin marketlerdeki raf fiyatlarını doğrudan belirlemek suretiyle de Rekabet Kanunu'nu ihlal ettikleri sonucuna ulaşıldı (21.12.2022).

4-Yaşanan bu son gelişmede cezalar (21 Aralık Kararları) ceza zincir marketlere değil aralarında Coca Cola, Eti, Şölen ve Doğanay gibi büyük firmaların bulunduğu 13 farklı teşebbüse kesildi. Toplam 878 milyon liralık bir cezadan bahsediyoruz. BİMAS'ın bu cezalarda adının yer almaması ise şirket için nispeten ılımlı bir haber.

TEKNİK VERİLER

Tablo 1: BIMAS 1G Grafik (Geniş bir pencereden bakış açısı kazanmak için)

https://www.tradingview.com/x/UAqvF91e/

Tablo 2: BIMAS 1H Grafik (Çok daha geniş pencereden bakmak isteyenler için)

https://www.tradingview.com/x/87o3kekX/

*16.12.2022'de beklendiği şekilde 2022 yılı için temettü ödemesi (1.50) yapıldı.
*240 dakikalık tabloda 13 osilatör al sinyali üretirken, 10 osilatör nötr ve yalnızca 3 osilatör sat sinyali üretmektedir.
*1 günlük grafikte ise 14 osilatör al sinyali üretirken, 6 osilatör nötr ve 6 osilatör de sat sinyali üretmektedir.
*TradingView fiyat tahminlerini incelediğimizde ise 1 yıllık süreçte en düşük 132, ortalama 185 ve en yüksek ise 223 liralık tahminlere sahip olduğumuzu görebiliyoruz.
*Kısa vadede ise elimizdeki teknik verilere baktığımızda 134 liranın kuvvetli bir pivot olduğunu görmekteyiz (SAHP --> Yoğun Takas Seviyesi).
*134 liranın üzerinde fiyatlanmalarla birlikte elimizdeki "Fincan-Kulp" formasyonun hedefine ilerlemek oldukça makul görünüyor. Hedef ise 150 lira.
*MO-MACD kombo indikatörümüz kısa vadede sat sinyali üretmektedir. Bu da 134 liralık pivotun test edilebileceğini gösteriyor. Buranın üzerinde kapanışlar fiyatlama açısından pozitif görünüme sahiptir.
*BIMAS fiyat-satış oranı 0.67. Şirketin Kurumsal Değerinin FAVÖK oranına oranı 9.57'dır. 2021 itibariyle 70.20k kişiyi istihdam ettiler.
*Şirket 2022 yılının 3. çeyreğinde %135 oranında bir büyüme kaydetti, bu aran bir önceki yılın aynı çeyreğinde yalnızca %28.74'dü.
*2021 yılının 3. çeyrek ve 4. çeyrek verilerine baktığımızda şirketin büyüme oranının %28.74'den %33,28'e yükseldiğini görmekteyiz. Geçmiş verileri referans alırsak 2022 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe oranla daha yüksek bir orana sahip büyüme beklentimiz söz konusu ve bu beklentinin fiyatlama açısından pozitif olduğu aşikar (Verilerin oluşması için vakit var bu yalnızca beklenti).
*Kısa vadede 140 lira önemli bir direnç (SAHP --> VAH). 140 liranın üzerinde gelecek kapanışlarla ürünün formasyon hedefi olan 150 liraya ilerlemesi oldukça makul görünmekte.

Tablo 3: XGIDA (Perakende Gıda Endeksi)

https://www.tradingview.com/x/YEopLdCy/

*Yukarıda yer alan tabloda ise perakende gıda endeksini görebiliriz ve kısa vade için teknik olarak kritik bir bölgedeyiz.
*Orta vadede ise 5302 puan oldukça kuvvetli bir destek görevi görecektir.

Sevgili okur buraya kadar okuduysan zaten beğenmişsindir. Tüm bu verileri toplamak ve sade bir dil ile anlatmak ne kadar vakit alıyor tahmin edebildiğini düşünüyorum. O halde beğenmeyi ve çevrende finansal okur-yazarlığın artmasın adına paylaşmayı unutma. Biliyorum ki alanda uzman değilim ancak dilim döndüğünce ve kendimi geliştirmeye devam ettikçe zihnimdeki tabloları sizlere aktarmaya devam edeceğim. Hep birlikte öğrenmeye ve öğrendiklerimizi paylaşmaya DEVAM :)

Disclaimer