Bir kaç yıl önce Decentraland (MANA), Sand, Ceek, Bloktopia (Blok), Atlas, Raca, Horizon Worlds (Meta) gibi hem sosyal etkileşim hem de oyun tabanlı Metaverse projeleri birbiri ardına sahneye çıkıp çok yüksek bir kullanıcı ve alıcı ilgisine sahip olmuşlardı. Tıpkı geçen senenin son aylarında Generative AI adlı yapay zeka sektörünün halka hitap eden kesiminin yaptığı gibi.
Ancak bir süredir kripto dünyasının uzun süren kış döneminde bu projelerin bir çoğu ya kapandı, ya sessizliğe gömüldü ya da aralarından bazıları yatırım yapmaya devam edip kendilerini geliştirdiler. Bir şaka - meme koin olarak sahneye çıkıp sonra çok ciddi bir metaverse projesine dönüşen Shibaverse bunlardan bir tanesi mesela.
Bazı analistlerin "metaverse projeleri öldü" gibilerinden yaptığı analizlerin aslı astarı var mı biraz araştırdım.
Bulgularım şöyle;
🔹Ekim 2022 itibariyle Mashable Meta (Facebook) Horizon Worlds'ün 200.000'den az kullanıcısı olduğunu, Business Insider ise en iyi finanse edilen Metaverse ürünlerinden biri olan Decentraland'in 1,3 milyar dolarlık ekosisteminde yalnızca 38 civarında günlük aktif kullanıcısı olduğunu bildirdi.
🔸İlk metaverse ürünlerinin sönük gerçeklikleri maalesef insan hayal gücünü yakalayamadı. Yatırımlar ve kamu ilgisi, yeni teknoloji harikası üretken yapay zekanın daha ilgi çekici ve dolayısıyla potansiyel olarak daha kârlı olduğunu kanıtlamasıyla hızla bu sulardan uzaklaştılar.
🔹Metaverse projeleri, teknik sınırlamalar, kötü kullanıcı deneyimi, yüksek giriş maliyeti, üretken yapay zekanın yükselişi ve gizlilik endişeleri nedeniyle başarısız oldu.
Ancak;
Metaverse projelerinin henüz ölmediği, aksine gelişmekte olduğu ve birçok kişinin geleceğin potansiyel gerçekliği olarak hayalini kurduğu bir zemin hala var. Bunu destekleyen bazı noktalar şunlar:
🔹Teknolojik İlerleme: Metaverse endüstrisi, Generative AI ve avatarların kişiselleştirilmesi gibi yeni teknolojileri benimseyerek daha gerçekçi ve sürükleyici deneyimler yaratmak için aktif olarak gelişiyor.
🔸Kullanıcı Katılımı: PARIZ metaverse gibi girişimler şimdilerde biraz sessizliğe gömülse de, kullanıcıların marka mağazalarında eğlenceli alışveriş deneyimleri yaşayabilecekleri ve dijital ürünleri satın aldıklarında fiziksel ürünleri de talep edebilecekleri moda odaklı metaverse projeleri öne çıkıyor. Aylık kullanıcı sayısı Sand ve Decentraland projelerini çok kısa sürede sollamıştı.
🔹Donanım Erişilebilirliği: Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri önemli ölçüde gelişerek sürükleyici deneyimleri genel halk için daha erişilebilir hale getirmiştir.
Oculus Quest, Apple Vision Pro gibi VR başlıkları popülerlik kazandı ve oyun oynamak, sosyalleşmek ve hatta iş uygulamaları için kullanılıyor.
AR/VR gözlükleri gibi donanımların maliyetini düşürmek ve daha kullanışlı hale getirmek için yeni oyuncular pazara girmeye başladı. Yapay zeka, yaratıcıların ekonomisini inşa etmek ve para kazanmak için kullanılıyor
🔸Pazar Potansiyeli: Apple’ın yeni AR/VR başlıkları üzerine çalıştığı ve Epic Games CEO’su Tim Sweeney’nin Fortnite, Minecraft, Roblox, PUBG Mobile, Sandbox ve VRChat’te aylık aktif 600 milyon kullanıcıya hitap ettiği haberleri, metaverse pazarının geleceği hakkında ipuçları veriyor.
🎯Özetle: Metaverse’in tam potansiyeline henüz ulaşmadığı, geleceğinin şimdilik belirsiz olduğu, ancak vazgeçmeyen erken yatırımcıları gelecekteki insan etkileşimi, ticareti ve eğlencesi için olanaklar sunan bir altyapı inşa etmeye devam edecek gibi duruyor.
The information and publications are not meant to be, and do not constitute, financial, investment, trading, or other types of advice or recommendations supplied or endorsed by TradingView. Read more in the Terms of Use.