Selam herkese 👋 Bugün size trade yaparken yapmamanız gereken birkaç şeyin arasında belki de en önemlisi olan duygularınızı nasıl yönetebileceğinizden bahsedeceğiz. Duygusal işlem yapmanın çeşitli tuzakları vardır ve ciddi sermaye kaybına neden olabilir. Duygularınızın trade faaliyetlerinizi bulandırmasına izin vermemek için sizin için birkaç ipucu hazırladık.
Hepiniz daha önce onlarca kez “Pozisyonunla nikah kıyma”, “Başkalarının yorumlarından etkilenme” gibi şeyler duymuşsunzdur. Fakat işin sırrı bu değil. Bu basit ifadeler iyi hatırlatmalar olsa da, pratik değeri çok az. Bunun nedeni, gerçekte işlem yaparken tam olarak yapmanız gereken şeyi söylememeleridir. Peki, duygularınızı kontrol etmek için tam olarak ne yapabilirsiniz?
Duygularınızın farkında olmak için kendinizi eğitin 📚
En iyi traderlar bir akış içindeler: eldeki işlemlere dalmış ve başka hiçbir şeyi görmez, duymazlar. Bu akış durumunda, önemli olan tek şey ne yaptığınızdır. Ayı veya güçlü bir boğa piyasasında olmanız önemli değil; bu akışın içindeyseniz dış dünyadan etkilenemezsiniz. Otopilot modundaymışçasına duygularınızın sizi yenmesine ve kötü kararlar almanıya itmesine izin vermezsiniz. En iyi traderlar duygularının farkındadır. Ne hissettiğinizi bilmiyorsanız, duygularınızın sizi ele geçirmesine ve kötü kararlar almanıza yol açabilir. Duygularınız hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, o kadar kontrol sahibi olursunuz ve alım satım stratejinizi o kadar soğukkanlı bir şekilde uygularsınız.
Her işlemden sonra yürüyüş yapın 🚶
Sadece bir dakikalığına olsa bile. Günlük işlem yapmanın hızlı ve öfkeli doğası göz önüne alındığında, duygu okyanusunda tuzağa düşmek çok kolaydır. İşlem ekranınızdan uzaklaşmak temponuzda kasıtlı bir moladır. Trade temponuzu kontrol etmek için yaptığınız fiziksel bir eylemdir. Bu basit hareket zihninizi temizler ve kontrolün sizde olduğunu size hatırlatır. Müzik dinlemek de size piyasadan ayrılmanıza yardımcı olur. Piyasa sizi işleme sürüklemez. Tam tersi. İstediğiniz zaman uzaklaşabilirsiniz. Kontrol sizde.
Seansın en az volatil saatini bulun 📊
O saatte kitap okuyun. Çoğu trade stratejisi, fiyat hareketi değişken olduğunda en iyi sonucu verir. Sıkışık bir piyasada işlem yapmaya çalışmak hayal kırıklığına yol açabilir. Öfke takip eder. O zaman, duygusal barajınız büyük ölçüde kırılmıştır. En kolay çözüm, piyasalar değişken değilken ara vermektir. En sevdiğiniz yazarın en son romanını okuyabilirsiniz. Ancak, trade ile ilgili hiçbir şey okumayın. Trade kitapları size işlem fikirleri verir. Bu fikirleri hemen denemek isteyebilirsiniz. Tutarlı bir trade planına doğru biçimde dahil edilmeden önce bu işlem fikirleri zarara uğratabilir.
Art arda zarar veya kazanç ile sonuçlanmış 3 işlemden sonra bilgisayarı kapatın ⌛️
Arka arkaya üç kazanç, müthiş bir trader gibi hissettirir. Artık bir daha aybedemeyeceğinizi düşünebilirsiniz. Yenilmezsiniz. Aşırı kaldıraç kullanabilir, aşırı trade yapabilirsiniz. Arka arkaya üç zarar, bir kaybeden gibi hissettirir. Kaybetmek istemiyorsunuz. Öfkeniz patlıyor. İntikam almak için işleme giriyorsunuz. Belirli bir olay arka arkaya üç kez gerçekleştiğinde, ondan etkilenmemek elde değil. Bu sorunu tamamen ortadan kaldırmak için art arda üç kazanç veya kayıptan sonra işlemleri durduralım.
İşlemdeyken Kar/Zarar durumunuza bakmayın 🎯
Kar ve zarar rakamından daha büyük bir duygu dalgalanmasına neden olan başka bir şey yoktur. Birçok yatırımcı için kar ve zarar rakamı, öz değerlerinin bir ifadesidir. (Yanlış. Kar ve zararınız sizi ve kişiliğinizi temsil etmez.) Sağlam bir trade kurallar setiniz ve günlük bir zarar limitiniz varsa ve uyarsanız, zaten ciddi zarardan korunursunuz. Böylece, kar ve zarar yüzdesini sürekli kontrol etmenize gerek yoktur. Bakma isteğinizi kontrol altına almak için kurallarınızı yazılı bir şekilde duvara süs yapın ve sürekli okuyun.
Bu yazının sizin için faydalı olacağını umuyoruz. Sevgiler, TradingView Ekibi 💖
The information and publications are not meant to be, and do not constitute, financial, investment, trading, or other types of advice or recommendations supplied or endorsed by TradingView. Read more in the Terms of Use.