Yoğun Haftanın Ekonomi & Siyaset Gündemi

Yeni haftanın yurtiçi gündemi oldukça yoğun ve yorucu olacak. Hem ekonomik verilerin yoğunluğu hem de mecliste başlayacak bütçe görüşmeleri siyaset ve ekonomi gündemini meşgul edecek. Yalnızca yurtiçi gündem değil yurtdışı özellikle Avrupa’nın da siyasi gündemi oldukça yoğun olacak. 17 Ekim’de başlayacak AB Zirvesi’nin başlıca konusu Brexit görüşmeleri olacak. Son günlerde yoğun bir şekilde müzakerelerin devam ettiği haberlerini aldığımız İngiltere-AB taraflarının ekim-kasım aylarında anlaşmaya varacağı yönünde beklentiler oluşmuş durumda. Brexit’e ilişkin görüşmeler küresel borsaların tamamında fiyatlanabilir. 17 Ekim’de ABD ‘de eylül ayına ait Fed toplantısının tutanakları yayımlanacak. Fed ’in aralık ayında faiz artıracağı beklentileri neredeyse tüm piyasalara yayılmış durumda. Bu nedenle değişik bir söylem / sürpriz olmadıkça piyasalara geniş çaplı etkisini beklemiyoruz.

Türkiye

15-19 Ekim haftasında Türkiye’nin ekonomi takvimi oldukça yoğun geçecek. Pazartesi günü saat 10:00’da temmuz ayı işsizlik oranı, saat 11:’00 de ise eylül ayı bütçe dengesi açıklanacak. Haftanın en önemli verilerinden biri olan ağustos sanayi üretimi 16 Ekim Salı günü saat 10:00’da açıklanacak. Üçüncü çeyreğe ilişkin ikinci sanayi üretim verisi aynı zamanda büyüme tahminlerinin de şekillenmesine yardımcı olacak. Türkiye’nin özellikle ikinci ve üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme beklentileri oldukça kısılmış durumda. Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin 2018 ve 2019 büyüme tahminlerini düşürdü.2018 için büyüme tahminini yüzde 4.2'den 3.5'e ve 2019 tahminini yüzde 4'den yüzde 0.4'e çekmişti. Bu nedenle üçüncü çeyrekten başlamak üzere 2019 yılı boyunca büyüme rakamlarının gerilemesi bekleniyor. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin 2018'in 2. yarısında resesyona girebileceğini belirtti. 17 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 2019 yılı bütçe tasarısı geliyor. Mali yıl başına kadar karara bağlanması gereken tasarıda Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Genel Kurulda, kamu idare bütçeleri hakkında düşüncelerini, her bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler sırasında açıklarlar; bölümler ve değişiklik önergeleri, üzerinde ayrıca görüşme yapılmaksızın okunur ve oylanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, bütçe kanunu tasarılarının Genel Kurulda görüşülmesi sırasında, gider artırıcı veya gelirleri azaltıcı önerilerde bulunamazlar. 18 Ekim Perşembe günü ise TCMB’nin Ekim ayına yönelik beklenti anketi açıklanacak. Piyasa profesyonelleri arasında anket yöntemine dayanan beklenti anketinde yer alan rakamların TCMB yetkililerine ait olmadığını bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

Avrupa

Bu hafta Avrupa’nın en önemli gündemi 17 Ekim Çarşamba günü açıklanacak Euro Bölgesi TÜFE verileri ile 17-18 Ekim’de başlayacak ve iki gün sürecek olan AB Zirvesi olacak. İlk olarak TÜFE’den başlarsak %2 enflasyon hedefi olan ECB son zamanlarda bu hedefine ulaşmış gözüküyor. Yıllık enflasyon artışının %2,1 ile sabit kalması beklenirken, olası yukarı yönlü sürprizler euroda değerlenmeye sebep olabilir.

Diğer önemli konu ise AB üyesi 28 ülke liderinin katılımıyla 17 ve 18 Ekim 2018 tarihlerinde Brüksel'de düzenlenecek AB liderler zirvesinin ana gündem maddesi Brexit müzakereleri olacak. AB, Kuzey İrlanda'nın Gümrük Birliği içinde yer alarak AB mevzuatına tabi olmasını talep ediyor. İngiltere ise Brüksel'in, Birleşik Krallığın Birlikten çıkışına onay verirken, Birleşik Krallığın bir parçası olan Kuzey İrlanda'yı Gümrük Birliği dahil AB mevzuatına tabi tutmak istemesini bağımsızlığa müdahale olarak görüyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, Brüksel'in Kuzey İrlanda'da AB hukukunun ve gümrüklerinin geçerli olmasını talep eden teklifini, "anayasal bütünlüğe" aykırı bulduğunu açıklamıştı.

ABD

Haftanın ABD verisi oldukça yoğun. Pazartesiden başlamak üzere haftanın son işlem gününe kadar yoğun bir ekonomik takvim bizi bekliyor. Diğer yanda ABD’nin gündemi sadece ekonomik takvim ile sınırlı değil. Başkan Trump’ın yaptığı ve yapacağı açıklamalar, atacağı tweetler ve Çin ile ticaret çekişmelerine ilişkin olası hamleler gündemin son dakikaları olarak yine en üst sırada takip edilecek. Son olarak Fed’e faiz politikaları nedeniyle ‘Çıldırmış olmalılar’ diyen Başkan Trump geçen hafta ikik kez Fed’e çatan açıklamalarda bulunmuştu. 15 Ekim Pazartesi günü ABD’den perakende satışlar ve işletme stokları verisini alacağız. Aylık perakende satışların %0,1’den %0,4’e yükselmesi beklenirken, işletme stoklarının da %0,6’dan %0,5’e gerilemesi bekleniyor. Perakende satışlarının artması ve işletme stoklarının azalması dolar açısından olumlu senaryolar. 16 Ekim Salı günü eylül ayına ilişkin sanayi üretim ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Üçüncü çeyreğe ilişkin gelecek son veriler büyüme ABD’nin üçüncü çeyrek büyüme beklentilerini de şekillendirecek. 17 Ekim Çarşamba günü Fed’in eylül ayına ait toplantı tutanakları açıklanacak. Tutanaklarda üyelerin para politikalarına ilişkin görüşleri ve ekonomik görünüme ilişkin düşünceleri yer alacak. Taze bir veri olmasa da ve aynı zamanda aralık ayındaki toplantıda faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle bakılması sebebiyle önemli rota değişikliği olmadığı sürece fiyatlamalarda volatiliteye sebep olmayabilir.
Haftanın son işlem gününde ABD’den mevcut konut satışları verisini alacağız.

Asya

Yeni haftada asya kıtasının en önemli gündemi Çin’in üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme rakamları olacak. Cuma sabaha karşı saat 05:00’da açıklanacak veride çeyreksel bazda büyüme artışının %1,8’den %1,6’ya gerilemesi, yıllıklandırılmış bazda ise büyüme artış hızının %6,7’den %6,6’ya gerilemesi bekleniyor. Son dönemde ABD ile yaşadığı ticaret savaşlarına ilişkin birbirlerine gümrük vergileri getiren her iki ülkede bu durumun büyümede bir miktar yavaşlamaya yol açacağı bekleniyor. Bu nedenle beklentilerin düşürüldüğü görülürken, olası süprizler yüksek volatilitede fiyatlamalara sebep olabilir.
16 Ekim Salı günü saat 04:30’da Çin’de TÜFE rakamları açıklanacak. Yıllık TÜFE’nin %2,3’ten %2,5’e çıkması, aylık bazda ise %0,7’de sabit kalması bekleniyor.

Yoğun Çin gündeminin ardından Japonya’ya dönecek olursak, pazartesi günü Japonya’da ağustos ayına ilişkin sanayi üretim verileri açıklanacak. Diğer önemli bir gelişme ise haftanın son işlem gününde BoJ başkanı Kuroda’dan gelecek. Son zamanlarda süper genişleyici para politikalarının sonsuza kadar devam etmeyeceğini söylemesiyle BoJ’un politikalarında bir değişikliğe gidip gitmeyeceği konusu kafalarda soru işaret olarak kalmıştı.
ABDASIABeyond Technical AnalysiseuroeuropeturkeyturkishliraturkiyeUSUSA

Also on:

Disclaimer