Kasım Ayının Son Haftasında Endeksin Görünümü ve Gündem
Borsa İstanbul’da yurtdışı etkisi
Borsa İstanbul’da yurtdışı piyasaların etkisi oldukça yüksek dozda hissediliyor. Bu süreçte yurtdışında küresel ölçüde hisse senetleri piyasaları üzerinde etkili olabilecek en önemli başlıklar arasında başta da bahsettiğimiz, Brexit, İtalya, Fed gibi konuların yanında ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin seyri de önemli. Çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından yapılan açıklamada, Çin'in ABD-Çin ticaret anlaşmazlığının merkezinde bulunan "adil olmayan" ticaret uygulamalarını değiştirmediği belirtilirken, bu açıklama ay sonunda ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında yapılacak toplantı öncesinde gerilimi artırdı. Ticaret savaşlarına yönelik endişelerin yaşanan gelişmeler neticesinde tekrar artış kaydetmesi küresel risk iştahı üzerinde baskı oluştururken hisse piyasaları üzerinde satış baskısını artırdı. Bu hafta bu konunun daha yoğun bir şekilde gündeme geleceğini ve küresel ölçüde hisse senetleri üzerinde volatiliteyi artıracağını düşünüyoruz. BIST 100’de yurtdışı etkisinin yoğun bir şekilde hissedilmeye devam edeceğini düşünmekle birlikte teknik olarak 91,300 desteğinin oldukça kritik bir hale geldiğini düşünüyoruz. Bu seviye üzerinde kapanışlar gördüğümüz sürece teknik olarak yukarı potansiyelin yüksek seyretmeye devam edeceğini düşünüyoruz. 95,000 üzerinde olacak bir kapanışın ise teknik alımları hızlandıracağını ve 500 ve 200 günlük ortalamalar ile haziran sonrası görülen zirvelerin de bulunduğu 99,500-101,500 aralığının hedef konuma geçebileceğini düşünüyoruz. 91,300 seviyesi altında olacak kapanışlar ise teknik görünümde önemli bir bozulmaya işaret edecektir. Bu durumda aşağıda 88,500 burası da kırılacak olursa ağustos ayında görülen diplerin bulunduğu 84,500 hedef konuma geçebilir. Bu nedenle bu hafta yön konusunda referans noktası olarak 91,300 seviyesini takip edeceğiz.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Kasım ayının son haftasına başlamamızla beraber birçok önemli gelişmelere de tanık olacağımız bir hafta başladı. Hem içeride hem de dışarıda takip edeceğimiz gelişmelerin başında senede iki kez yayımlanan Finansal İstikrar Raporu ile G-20 Zirvesi geliyor. ABD Başkanı Trump’ın başta Çin’e yönelik ticari korumacı tavrı ile başlayan ticaret savaşı iki ülke arasında karşılıklı gümrük tarifelerinin artırılmasıyla ve restleşmeleriyle devam ediyor. Uzun bir sürenin ardından ilk kez yüz yüze gelecek olan Trump ve Jinping’in buluşması tüm dünya tarafından takip edilecek. Yoğun haftanın ekonomik gelişmelerinde ise daha çok Fed başkanlarının konuşmaları, ABD kanadından açıklanacak 3.çeyrek GSYH ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları ile Euro Bölgesindeki ekonomik veriler yer alıyor.
Türkiye 26 Kasım Pazartesi günü kapasite kullanım oranı ve reel sektör güveni ile başlayacağımız lokal gündemde Cuma gününe kadar açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor. Reel sektörün birbirinden farklı iş kollarının oluşturduğu temsilciler arasında anket sistemine dayanan reel sektör güven endeksi geçen ayın son 15, mevcut ayın ise ilk 15 gününü kapsıyor. Kasım ayının 3.haftasından itibaren sert gerileyen kur seviyesinin etkileri muhtemelen aralık anketinde görülecek. Ancak verinin TL kurları üzerinde önemli bir fiyatlama etkisi bulunmuyor. Cuma günü ise TCMB tarafından yılda iki kez yayımlanan Finansal İstikrar Raporunun sonuncusu yayımlanacak. Küresel ve yurt içi makro finansal görünümün yanı sıra finansal istikrara ilişkin güncel gelişmelerin yer aldığı rapor TL varlıklar üzerinde önemli olabiliyor. Basın toplantısının olmaması nedeniyle Başkan Çetinkaya’nın vereceği direk mesajlar yerine raporda yer alan içerikler takip edilecek. Mayıs ayında yayımlanan ilk raporda Türkiye finans sektörünün, güçlü sermaye yapısına sahip olduğu ve bankacılık sektörünün karlılık ve sermaye yeterliliğindeki olumlu görünümün sürdüğü belirtilmişti.
Avrupa Bölgesi Haftanın ilk işlem gününde ECB yetkililerinin konuşmaları takip edilecek. Saat 12:00’da Praet, 15:00’da Coeure ve Nowotny, saat 17:00’da ECB Başkanı Draghi ve akşam saat 21:30’da ise BoE Başkanı Carney’in konuşmaları takip edilecek. Avrupa’nın gündemi oldukça yoğun. Başta güncel konularda İtalya’nın reddedilen bütçe taslağı, Brexit tasarısı ve ECB’nin parasal gevşemeden çıkış programı piyasalara yön veren belli başlı konular. 29 Kasım Perşembe günü Almanya’nın TÜFE rakamları sonrasında 30 Kasım Cuma günü Almanya perakende satışlar ve Euro Bölgesi TÜFE rakamları takip edilecek. Kasım ayı yıllık TÜFE rakamlarının %2,2’de sabit kalması bekleniyor.
ABD ABD’nin en önemli gündemi 30 Kasım’da Arjantin’de başlayacak olan G-20 zirvesi olacak. ABD Başkanı Donald Trump ile Çin ve ABD arasında ticari anlaşmazlıklar patlak vermesinin ardından ilk kez görüşecek. Dünyanın en büyük iki ekonomisi olarak, Çin ve ABD liderlerinin görüşmesi bütün dünyanın dikkatini çekiyor. ABD’den şimdiye kadar atılan bir geri adım göremedik. Zira Çin yönetiminin anlaşmaya istekli olduğu söylense de o cepheden de orta yol bulma teklifi gelmedi. Şayet bu zirvede de anlaşamazlarsa ABD’nin Çin mallarına yönelik olarak ek bir %25 gümrük vergisi uygulayabileceği söyleniyor. Bu hafta ABD ekonomik verileri yoğun olacak. 27 Kasım Salı günü açıklanacak konut başlangıç verileri dolar üzerinde etkili olabiliyor. Aynı gün FOMC’de oy hakkı olan Clarida ve Bostic’in konuşmaları da takip edilecek. 28 kasım Çarşamba günü ABD’nin 3.çeyrek verisine ilişkin GSYH açıklanacak. Ancak verinin son ookuması olduğu için piyasalara yeni bir bilgi akışı girmek yerine ikinci okumanın revizyonu olacak. %3,5 oranından çok farklı bir oran açıklanmazsa piyasalara etkisi nötr bile olabilir. Aynı gün saat 20:00’da Fed Başkanı Powell konuşacak. Özellikle 2019 yılına ilişkin Fed’in faiz artırımlarına ara verebileceği veya oldukça yavaş artırımlara gidebileceği beklentileri piyasada yayılırken, Powell son olarak küresel ekonomik büyümeye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak Fed ’in daha temkinli olması gerektiğini belirtmişti. 29 Kasım Perşembe günü Fed’in porjeksiyonlarında da takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi açıklanacak. Verinin aylık %0,2, yıllık bazda ise %2,0’da sabit kalması bekleniyor. Ancak beklentilerdeki olası bir sapma dolar üzerinde sert fiyatlamalar yaratabilir. Saat 22:00’da hem oy hakkı olan Fed üyesi Evans’ın konuşması hem de FOMC toplantı tutanakları takip edilecek. Son toplantıda faiz artışına gitmeyen Fed’in aralık ayı ve 2019 yılına ilişkin beklentileri, toplantıda konuşulan notlar önemli olacak. 30 Kasım Cuma günü ise FOMC üyesi Williams’ın konuşmalar takip edilecek.
Asya 26 Kasım Pazartesi günü Japonya’nın imalat PMI verisi takip edilecek. 27 kasım Salı günü BoJ’un yayınladığı çekirdek TÜFE rakamları ile 30 Kasım Cuma günü sanayi üretim verileri öne çıkacak. Çin ‘de ise 30 Kasım Cuma günü imalat PMI verisi önemli olacak.
The information and publications are not meant to be, and do not constitute, financial, investment, trading, or other types of advice or recommendations supplied or endorsed by TradingView. Read more in the Terms of Use.